© Copyright YachtIsola www.yachtisola.com 2009 - 2010

Made by ADam

Inte förrän man utrustar sin gamla båt med nya segel av god kvalitet förstår man vilken oerhörd skillnad det gör. Allt blir lättare, roligare, snabbare och dessutom snyggare. Den tar också bättre höjd och i stället för att kränga till i en vindby accelererar båten.


När man har lärt sig lite mer om hur en 312:a ska seglas kan man ofta segla om både längre och betydligt nyare båtar. Väldigt skoj att segla om besättningen på en sådan båt och iaktta hur de febrilt drar i alla tampar för att hålla jämna steg … Vi är definitivt inte några tävlingsseglare men om man är beredd på att lägga ut pengar på en båt som den här ska man inte snåla med det som är mest primärt. Vem skulle lägga ut över en halv miljon på en bil och nöja sig med fyra punkterade däck?


När jag ser nya båtar med kapaciteten att segla bra men omöjligen kan göra det på grund av att ägaren snålar in på riggen, undrar jag varför de inte har köpt en motorbåt istället. Om man nöjer sig med det billigaste storsegel som är ordentligt underskuret och nästan saknar buk för att det ska kunna rymmas i en rullmast, och dessutom avstår från en

Rigg och segelDen huvudsakliga ”motorn” på en segelbåt behöver aldrig få oljan utbytt, generatorremmen spänd eller impellern inspekterad. Den består i princip av samma saker som den har gjort i många århundraden: en mast, några stag, lite tampar och ett par segel.

skotskena till storskotet börjar jag visa smått båtrasistiska tendenser.


Den som i likhet med oss köper en båt med gamla originalsegel gör sig själv och båten en stor tjänst att beställa en ny uppsättning. Vi scannade marknaden och gav Bodingsegel uppdraget att sy upp en ny genua och ett storsegel. Ska man ut på långtur är moderna Dacronsegel att föredra eftersom de är lätta att laga och tål UV-ljus bättre än många laminatsegel. Vi är väldigt nöjda med våra nya segel och det känns lite som att vi har gett vår gamla dam en ny höftled.


Riggen som är av mastheadtyp med enkla spridare är enkel och stark men utan så många möjligheter till trim. Om man gärna vill behålla den gör man rätt i att byta ut hakplåtarna som T-terminalerna är infästa i (dessa är i originalutförande underdimensionerade och ibland spruckna), dessutom bör man kosta på en så här pass gammal rigg en ny uppsättning vant och stag. Kostnaden för detta är en bråkdel mot vad det kostar om du skulle förlora den i en styv kuling …  

HR 312

Hem   |   Besättning   |   Båten   |   Bloggen   |   Rutten   |   Foto  |  Krönikor  |  Länkar