© Copyright YachtIsola www.yachtisola.com 2009 - 2010

Made by ADam

När det begav sig trodde man nämligen att silikon kunde användas som tätning till i princip allt och därför spritsade man ut en tub eller två under teakdäcket. Med tiden återgår silikonet till det som det en gång var: kisel. Det bildas ett litet hålrum under teaken och kapillärkraften suger effektivt ner regnvatten eller sjövatten som spolas upp på däck i detta hålrum. Tusentals skruvar som håller fast teakdäcket är borrade genom det översta lagret glasfiber (däcket och överbyggnadens konstruktion består av ett lager glasfiber, ca 20 mm devinycell och under det ett lager glasfiber till) och eftersom dessa också är tätade med silikon kan ni själva räkna ut vad som händer med tiden; just det, det börjar läcka. Sakta men säkert kommer den vackra knivskurna mahognyinredningen att förstöras, dynorna mögla och en sur doft av gammal fuktig båt kommer att sprida sig.


Den goda nyheten är att devinycell inte suger i sig fukten (om du hade köpt en båt med balsaträ som distansmaterial hade saken varet en helt annan…). Det gör därimot

Teakdäcket

En Hallberg Rassy utan teakdäck är inte en Hallberg Rassy. Tyvärr måste man räkna med att byta det på en 70 – eller 80 – talare, om det inte redan är gjort. Ju fortare desto bättre! Lägg inte pengar på att nåta om däcket eller renovera det

förstärkningarna av plywood som är inlaminerade under genuaskotskenorna. I de flesta fall har dessa blivit skadade och när däcket byts ska också dessa bytas.


Jag har träffat ägare till gamla segelbåtar med teakdäck som betalat dyrt för en ”renovering” av däcket - gå inte på det! En omnåtning av däcket fyller endast en estetisk funktion och att slipa ett gammalt däck innebär dessutom att pluggarna ovanför skruvarna som det är infäst med blir lövtunna och kommer att ramla av med jämna mellanrum. Räkna istället med att en båt som den här helt enkelt måste få däcket bytt – det är den värd! På Orust finns det firmor som lever på att byta teakdäck på gamla båtar byggda på grannvarven. Använd din sommarsemester till att segla dit den, låt dem byta däcket över vintern och börja nästa års semester med lite skärgårdssegling på en av jordens vackraste platser. Folk kommer att titta avundsjukt på din vackra båt och du kommer inte att ångra ditt beslut en enda sekund. 

HR 312

Vårt nya teakdäck ett par veckor efter det blev lagt

Hem   |   Besättning   |   Båten   |   Bloggen   |   Rutten   |   Foto  |  Krönikor  |  Länkar